Bijbaan in de horeca
Check onze
Bijbaanchecker
Antwoord op alle
bijbaanvragen vind je hier

Bijbaan vinden

Om een bijbaan te vinden die bij je past, moet je eerst weten wat je wilt. Daarna ga je zoeken bij uitzendbureau's, op internet of in (lokale) kranten. Je kunt ook direct langsgaan bij het bedrijf waar je zou willen werken. Ook via vrienden en familie kun je vaak aan een bijbaan komen.

Solliciteren

Tips!

Bijbaan hebben

Als je eenmaal je bijbaan hebt, gelden er bepaalde regels die bepalen wat jouw rechten en plichten zijn, maar ook wat de rechten en plichten van je werkgever zijn. Deze regels staan in de CAO en je arbeidsovereenkomst. In een arbeidsovereenkomst staan de afspraken die jij met jouw werkgever over het werk maakt.

Regels & Afspraken

Etiquette & tafelmanieren

Werken in de horeca betekent ook dat je je gastvrij en netjes gedraagt naar de gasten.


Bijbaan kwijt

Op ontslag zit niemand niet te wachten, maar het kan ook jou overkomen. Lees hieronder de veelgestelde vragen over ontslag en weet wat jouw rechten en plichten zijn.

Jouw rechten

Ziek! Wat nu?

Ziek? Wat nu!

Aan wie moet je je ziekmelding doorgeven?

Wie een beroep doet op de Ziektewet moet zich uiterlijk op de tweede ziektedag ziek melden bij de werkgever. Deze geeft dan de ziekmelding door aan het UWV. Wie geen werkgever heeft, moet zich uiterlijk de tweede ziektedag bij het UWV ziek melden. De werknemer moet zichzelf ook beter melden. Dit moet hij uiterlijk de tweede dag dat hij hersteld is doen, bij zijn werkgever of (als hij die niet heeft) het UWV.

Telate ziekmelding Wie zich te laat ziek meldt, krijgt over een of meer dagen geen ziekengeld. Bij ernstige nalatigheid kan het UWV zelfs de uitkering helemaal weigeren, bijvoorbeeld als een werknemer zich pas ziek meldt nadat hij alweer aan het werk is gegaan.

Ziek tijdens vakantieUitgangspunt is: ziek melden bij de werkgever, of anders rechtstreeks bij het UWV. Dit moet ook bij vakantie in het buitenland. Het UWV kan de zieke opdragen om naar een buitenlandse instantie te gaan voor controle. Een doktersverklaring kan daarbij van pas komen.