Bijbaan in de horeca
Check onze
Bijbaanchecker
Antwoord op alle
bijbaanvragen vind je hier

Laatste horeca nieuws!

Bedrijven moeten de erkende energie-bespaarmaatregelen nemen om te voldoen aan de informatieplicht. Ruim 100.000 Nederlandse bedrijven worden vanaf komend jaar gevraagd aan te geven welke stappen zij al hebben gezet. Wat betekent dit nu concreet in de praktijk?
[Lees meer...]

Welkom

Welkom op dé site waar je antwoord krijgt op jouw vragen over je bijbaan in de horeca.

Checkjebijbaan.nl staat vol met informatie over je bijbaan in de horeca. Stel daarom je vraag over bijvoorbeeld loon, werktijden of vakantiedagen aan één van onze experts. Daarnaast kun je op checkjebijbaan.nl ook je ervaringen kwijt. Heb je iets leuks meegemaakt, wel heel speciale gasten gehad of een enorme blunder gemaakt? Vertel je verhaal aan de stamtafel of reageer op de ervaringen van je bijbaan-collega`s.

Checkjebijbaan.nl blijft in ontwikkeling en hieraan kan jij jouw steentje bijdragen. Mis je iets, vind je iets leuk of juist minder goed? Laat het weten via de feedback-button en wij gaan ermee aan de slag!

Waar gebeurd!

Lees hieronder waargebeurde bijbaan-ervaringen. Geniet ervan, verbaas je erover en leer ervan! Heb jij zelf iets bijzonders meegemaakt? Deel het hier met ons.

Silvia - grote fooi

Ramon - koude kip

Deel jouw ervaring!

Verstuur           

Poll

Wat ben je bereid te betalen als je belastingteruggave volledig voor je wordt geregeld?
Verstuur Poll  Toon resultaten

Twitter

Zoek een bijbaan

Trefwoord
Jouw postcode is
Je wilt niet verder reizen dan
km

Horeca in beeld

't moet wel leuk blijven!

Werken in de horeca is vaak vooral gezellig. En je wilt het ook gezellig houden. Voor jezelf en voor de gasten. Bescherm jezelf tegen de top 3 ziekmakers in de horeca:

1. Fysieke belasting
2. Hoge werkdruk
3. Agressie & geweld

Wat wil je weten

Wat houdt het ouderschapsverlof in?

Met ouderschapsverlof kunt u tijdelijk minder werken om meer tijd te besteden aan uw kinderen. Het recht op ouderschapsverlof geldt voor beide ouders. Sinds 1 januari 2015 heeft de partner van de moeder recht op 3 dagen (onbetaald) ouderschapsverlof bij de geboorte van een kind.

Ouders kunnen een keer ouderschapsverlof opnemen voor de opvoeding en verzorging van ieder kind onder de acht jaar. Deze verlofvorm wordt niet betaald, maar doorbetaling van het loon wordt wel fiscaal gestimuleerd. Het ouderschapsverlof geldt ook voor adoptieouders en werknemers die blijvend de verzorging en opvoeding van een kind op zich hebben genomen én met het kind op hetzelfde adres wonen (bijvoorbeeld pleegouders). Tijdens het verlof blijft de arbeidsovereenkomst gewoon gelden. Dit betekent dat de werknemer in principe zijn eigen functie behoudt. De omvang van het verlof hangt af van het dienstverband: maximaal 26 keer het aantal uren dat een werknemer per week werkt. Werkt een werknemer bijvoorbeeld 32 uur per week, dan komt het verlof uit op 832 uur (26 × 32). De standaardvorm voor het ouderschapsverlof is de helft van het aantal uren dat de werknemer per week werkt. Met een werkweek van 32 uur heeft de werknemer dus recht op zestien uur verlof per week. De overige zestien uur wordt gewoon gewerkt. Na maximaal twaalf maanden (of eerder wanneer het totaalaantal verlofuren van 832 is opgebruikt) gaat hij weer over op de oude werkweek van 32 uur. Als werkgever kan desgevraagd ook toestemming geven worden om het verlof anders in te vullen, bijvoorbeeld meer uren verlof per week of minder uren verlof per week over een langere periode. Bijvoorbeeld: de werknemer werkt 32 uur per week en wil graag één dag (acht uur) per week ouderschapsverlof. Met zijn recht op 832 uur verlof duurt de verlofperiode dan 104 weken (832/8). Ook kan akkoord worden gegaan met fulltime verlof. Bij een werkweek van 32 uur en totaal 832 uren verlof kan de werknemer 26 weken met volledig verlof (832/32). De wet maakt het mogelijk het ouderschapsverlof in maximaal zes delen van ten minste een maand op te nemen tot het kind acht jaar is. Ouderschapsverlof in de standaardvorm kan nooit worden geweigerd. De werknemer heeft altijd recht op de standaardvorm van de helft van de arbeidsduur per week. Een andere vorm kan wel worden geweigerd als daar 'gewichtige redenen' voor zijn. In een kleine onderneming bijvoorbeeld kan een fulltime verlof onoverkomelijke problemen veroorzaken.

Voorwaarden ouderschapsverlof U kunt ouderschapsverlof opnemen voor kinderen tot 8 jaar. Voor elk kind kunt u apart ouderschapsverlof opnemen. Heeft u een tweeling? dan heeft u recht op 2 keer ouderschapsverlof. U kunt ook ouderschapsverlof krijgen voor uw adoptiekind, pleegkind of stiefkind. Het kind moet wel bij u wonen.

Sinds 1 januari 2015 heeft u als partner van de moeder rond de geboorte van uw kind recht op 3 dagen ouderschapsverlof. De werkgever mag deze 3 dagen niet weigeren.