Bijbaan in de horeca
Check onze
Bijbaanchecker
Antwoord op alle
bijbaanvragen vind je hier

Gezond blijven in de horeca

Werken in de horeca is gezellig en je wilt het graag ook gezellig houden. Hieronder zie je de 3 grootste risico's waar je met je horeca bijbaan mee te maken kunt krijgen. Deze zijn niet bedoeld om je bang te maken, maar om je voor te bereiden op bepaalde situaties en om je oplossingen te geven.

Fysieke belasting

Bergen afwas, zware dienbladen, late nachtdiensten: situaties waarin je fysiek overbelast kunt raken. Fysieke overbelasting betekent dat je je lichaam langer of zwaarder belast dan het eigenlijk aankan. Als dat kort duurt is er op zich weinig aan de hand. Duurt het echter langer en is er geen uitzicht op rustigere tijden, dan moet je oppassen.

Fysieke belasting is een belangrijke oorzaak van ziekteverzuin in de horeca*.

Jouw werkgever moet er voor zorgen:

  • er voldoende pauzes zijn;
  • moet de werkplek zo ingericht zijn dat je rustig kunt zitten, dat je niet te zwaar hoeft te tillen en geen repeterende bewegingen hoeft te maken;
  • er voldoende hulpmiddelen zijn om je werk te doen;
  • de werknemers voldoende ingelicht worden over hun arbeidsrisico's.

Is dit niet geregeld, spreek je werkgever hier dan op een rustig moment op aan. Goede arbeidsomstandigheden zijn in het belang van werknemer én werkgever!

 

 

 

bron: inspectierappport "arbeidsrisico's in de horeca" van de Arbeidsinspectie

Agressie & geweld

Helaas gebeurt het steeds vaker in uitgaansgelegenheden als cafés en disco's, maar ook gewoon in restaurants: agressie en geweld naar bedienend personeel.


 

Lees hier wat je moet doen als je met agressie en geweld geconfronteerd wordt:

  • Blijf de baas;
  • Maak oogcontact met de agressieve gast;
  • Benoem het gedrag en geef aan welke regel hij daarmee overtreedt;
  • Maak duidelijk wat je verwacht van de gast;
  • Gebruik humor als het je lukt;
  • Maak van jezelf geen slachtoffer, maar blijf boven de gast staan;
  • Roep hulp in van collega's als je de situatie niet aankunt.

Hoge werkdruk

Veel werknemers in de horeca hebben te maken met werkdruk. Als die werkdruk te hoog oploopt kun je er ziek van worden. Vaak ontstaat werkdruk doordat te veel werk over te weinig werknemers verdeeld moet worden.

Heb je last van stressklachten, vermoeidheid, slaapproblemen, lusteloosheid of onzekerheid, ga dan bij jezelf te rade of je het wellicht in je bijbaan te druk hebt. Kijk waar je rustmomenten in kunt lassen.

Als je structureel te veel, te hard of te lang moet werken, kaart dit dan bij je werkgever aan. Die is er ook bij gebaat als jij gezond blijft!

Meer info

Download de brochure als je meer wilt lezen.