Bijbaan in de horeca
Check onze
Bijbaanchecker
Antwoord op alle
bijbaanvragen vind je hier

Geld

Op deze pagina vind je alles dat met je loon te maken heeft. Hoeveel moet je nu eigenlijk verdienen en hoe zit het eigenlijk met je fooi of het maximale bedrag dat je mag verdienen voordat je studiefinanciering of kinderbijslag wordt verminderd. Ook vind je hier alles over het terugvragen van een gedeelte van je betaalde belasting.

Salaris

Wat is vakantiebijslag (vakantiegeld, vakantietoeslag)

U ontvangt loon tijdens uw vakantie (vakantiegeld). Daarnaast heeft u recht op een vakantiebijslag van minimaal 8% van uw bruto jaarsalaris. Deze bijslag wordt ook wel vakantietoeslag genoemd. Uw werkgever betaalt uw vakantietoeslag minstens eenmaal per jaar uit. Meestal is dat eind mei of begin juni. Een andere verdeling is ook mogelijk, bijvoorbeeld per maand. Bij uitzendwerk en vakantiewerk komt dat vaak voor. Afspraken over de uitbetaling staan in de cao of uw arbeidsovereenkomst. Uw werkgever moet de hoogte van het bedrag vermelden bij de uitbetaling. Uw vakantietoeslag wordt berekend over het door u verdiende loon. In principe bouwt u over overwerk dus extra vakantietoeslag op. Het kan echter zijn dat er in uw cao afwijkende afspraken hierover zijn gemaakt. In dat geval gelden die afspraken. Als werknemer van 65 jaar of ouder heeft u geen wettelijk recht op minimumloon, maar wel op de minimumvakantiebijslag.

Meer informatie:

Fooi

Een fooi is een kleine gift voor gedane moeite. Met name in de horeca is het gebruikelijk dat je een fooi ontvangt. De hoogte van de fooi hangt van de kwaliteit van de service af. Vaak ontvangt het bedienend personeel de fooi, maar bij veel bedrijven is het gebruikelijk de fooi te verdelen onder al de collega's die een bijdrage heeft geleverd aan het product. Dus ook bijvoorbeeld de kok of de afwasser.

 

Belasting terugvragen

Hulp nodig met belasting terugvragen? Neem contact met ons op via het vragenformulier.